Bir mikrodenetleyici’yi kullanmaya başlamadan önce PORT kavramını çok iyi bir şekilde anlamamız gerekmektedir. Port mikrodenetleyicinin dışarıya açılan kapılarıdır. Bu kapılar mikrodenetleyicinin dış ortama açılan yollarıdır. Bu Portlar dış ortama açılan kapılar olduğuna göre bu portların dış dünya ile bağlantısının olması gereklidir ve bu bağlantıda mikrodenetleyici entegresinin bacakları (Pin’leri) aracılığı ile sağlanır.
Gerçektende Port'lar mikro denetleyicinin pin’lerine bağlı birer kapıdır. Bu pin’ler farklı işlevler için tasarlanmış ve farklı görevleri yapmak üzere kullanılan uçlardır. Bu uçların özellikleri ve görevleri mikrodenetleyici türlerine göre değişiklik arz etmekle birlikte standart olan görevi ise Giriş/Çıkış (I/O) ünitesi olarak kullanılmasıdır.
Şekil 1
Port konusunu bir örnekle açıklamamız gerekirse bunu Hava Limanı (airport) gibi düşünebiliriz. Hava limanı uçakların inmesi ve kalkması için kullanılan alanlardır. Bu alanlar bir şehrin veya bir ülkenin dış şehirler ve ülkeler ile bağlantısını kurmasını sağlar. Hava limanlarında uçakların inmesi için kullanılan iniş pistleri mevcuttur. Bu pistler kimi zaman uçakların inmesi kimi zamanda kalkışı için kullanılır. Ama tahmin edeceğiniz gibi bir pist aynı zamanda hem iniş hem de kalkış için kullanılmaz. Aynı anda sadece birisi için kullanılabilir. Burada mikrodenetleyici’nin portları da aynı mantıkla işler. Ya dışarıdan bir verinin mikrodenetleyici içine alınmasına ya da mikrodenetleyici’den dışarıya bir verinin gönderilmesi şeklinde kullanılabilir.
Şekil 2
Portlar hem giriş hem de çıkış özelliğine sahip olmasına rağmen bu özellikleri aynı anda aktif olamaz. Pin’lerin giriş mi yoksa çıkış mı olacağı devrenizin yapısına göre belirlenmelidir. Peki, uçlar ne zaman giriş ne zaman çıkış olarak kullanılacak?
0 Yorum:
Yorum Gönder