Mikro Denetleyicilere Nasıl Başlamalıyız

Nereden Ve Nasıl Başlamalı

Öncelikle mikrodenetleyiciler ile çalışmak için nereden başlamalı ve nasıl başlamalıyız sorularının cevaplarını vermeye çalışalım.

İlk olarak hangi denetleyici ile çalışacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Genelde PIC ailesinde her ihtiyaca uygun bir işlemci mutlaka vardır. Ama önemli olan bunlardan hangisinin sizin işinize yarayacağını seçmektir. Üreticinin sitesinde aslında parametrik tablolar ile seçim yapmanızı sağlayacak bir çok yardımcı araç bulunmaktadır fakat başlangıç olarak genelde hep 16F84 veya 16F877 tercih edilir. Hem bulunması kolay hem de diğerlerine göre daha ucuz oldukları için yaygın bir kullanımı vardır. Aralarındaki en önemli farklılık bacak sayıları ve bellek büyüklüklükleridir. Bunun haricinde denetleyicinin sahip olduğu bazı yeteneklerde de farklılıklar vardır. Örneğin 16F877 içinde ADC olmasına rağmen 16F84'de yoktur.

İkinci olarak kendinize bir programlayıcı cihaz ve ona ait yazılım edinmeniz gereklidir. Bunun için interneti araştırdığınızda bir çok cihaz ve yazılım olduğunu göreceksiniz. Fakat uzun zamandır bu cihazların ve yazılımların büyük bir çoğunu kullanmış hatta kendi cihazım ile yazılımımı yapmış olmama rağmen size tavsiye olarak tek verebileceğim cihaz ve yazılım yine üretici firma olan Microchip firmasının tasarımı olan PICKIT2 veya PICKIT3'tür. Bu cihaz orjinal olarak oldukça pahalı olmasına rağmen sitede verilen orjinal devrelerden cihazın bir benzerini kendinizde yapabilmektesiniz. Hatta piyasada fason imalat olarak bu cihazlardan yapıp uygun fiyatla satanlarda mevcut. İstendiği takdirde buralardan da temin edilmesi mümkündür. Fakat bu cihazın yapımında önemli bir zorluk var.Oda PICKIT2 cihazının içinde PIC18F2550 kullanılıyor olması. Yani bu cihaz içinde de bir PIC mevcut. Dolayısı ile bir programlayıcı cihaz yapabilmek için başka bir programlayıcı cihaza ihtiyaç duymaktasınız.Eğer elinizde varsa veya bulabilecekseniz başka bir programlayıcı ile programlayıcınızın denetleyicisini programlayabilirsiniz. Eğer bulamayacaksanız hazır almayı veya başka bir programlayıcıyı tercih edebilirsiniz.

Tabi burada başka bir sorununuz daha var. Cihazınız paralel, seri, usb haberleşmelerinden hangisini kullancak. Eskiden olsa hemen size paralel derdim ama şimdi artık oldukça fazlalaşan notebook kullanımından dolayı sadece USB kullanmanız gerekli diyorum. Cihazınız usb üzerinden bilgisayara bağlanarak kullanılırsa bu size çok esneklik getirecektir.Yazılım olarak genel amaçlı olarak kullanılan Winpic800 yazılımı sizin ihtiyaçlarınızı görecek düzeydedir. Aslında seri port RS232 üzerinden çalışan programlayıcı cihazlarıda kullanabilirsiniz. Bunu kullanmak için mutlaka bir usb to rs232 çevirici kabloya ihtiyacınız olacaktır. Bu yöntemde yaşanacak bir sorunu başından bilmek gerekli. RS232'nin çıkışı +13V ile -13V arasında olması gereklidir. Fakat piyasa bulunan çevirici kabloların bir kısmının çıkışı (-hatta bazı masaüstü pc'lerinde) +10V ile -10V arasındadır. Bu durumda cihazınız programlama yapmaz. Çünkü daha sonra anlatacağımız üzere pic program moduna geçebilmek için MCLR ucundan 13.3V girişi bekler. Bu voltaj, çevirici kablo ile elde edilemediği için pic program moduna geçmez ve programlayıcınız pic'i programlayamaz.

Herşey hazırsa artık en azından elinizde bir breadboard, çeşitli elektronik devre elemanları ve en önemlisi en azından bir adet PIC olmalıdır.


Bu arada yeri geldiği için bir noktayıda açıklamak gerekli. Laptop bilgisayarların üretimi yıllar önce sona erdi. Her nedense notebook'lara hala laptop denmektedir. Bu fırına ocak demekle aynı şey olsada olaya teknik olarak baktığımızda ikiside aynı şey değildir. Teknik çalışanların teknik terimleri doğru olarak kullanması mesleğinin gereğidir. Taşınabilir cihazlar laptop, notebook, tablet pc, umpc olarak sıralanabilir. Doğru ismi doğru yerde kullanmak teknik elemanlar için bir görev olmalıdır.

0 Yorum:

Yorum Gönder